10 de setembre del 2015

Adapatació

El Procés d’Adaptació
L’assistència a la llar d’infants suposa per al nen i la nena començar a familiaritzar-se amb persones, espais i materials diferents als coneguts en el seu àmbit domèstic. Aquest canvi farà que vagi ampliant el seu món i descobreixi les pautes de comportament dels grups socials que l’envolten.
Per a molts dels nens i nenes, l’assistència a l’escola bressol suposa la primera sortida de l’àmbit familiar i per tant, un allunyament dels models de referència .Els exigeix un esforç d’adaptació a uns espais, ritmes, rutines, companys i adults amb els quals haurà d’establir relacions. Però al mateix temps, la llar suposa una oportunitat per créixer i madurar, per afirmar-se en la seva pròpia identitat i iniciar d’aquesta manera, el coneixement i l’adaptació al món exterior.
El nen i la nena han de ser capaces d’assimilar els canvis que suposa aquesta nova etapa en la seva vida quotidiana i per a això, considerem de gran rellevància iniciar el curs amb el que anomenem Procés d’Adaptació.
El període d’adaptació és “el camí o procés mitjançant el qual el nen i la nena van elaborant des del punt de vista dels sentiments, la pèrdua i el guany que li suposa la separació, fins a arribar voluntàriament a una acceptació interna de la mateixa“.
Per realitzar aquest “assoliment” el nen i la nena necessit en, entre altres coses, temps, el seu temps concret. Cal tenir en compte que tots els nens i nenes no són iguals, per tant l’adaptació d’uns i d’uns altres també serà diferent. Hem d’evitar comparacions, ja que això no beneficiaria a ningú i menys als propis nens.
Volem aconseguir per a tots els nostres alumnes un procés individualitzat que els permeti adaptar-se al seu propi ritme, proporcionant-li a cadascun les ajudes que necessiti segons les seves característiques.

La col·laboració dels pares serà fonamental perquè junts ajudem al fet que els nens i nenes vegin la llar com una casa que els dóna seguretat, confiança, que els ofereix la satisfacció de les seves necessitats, que els estimula, en definitiva, una casa on desenvolupar-se i créixer feliços.